Σταφιδόψωμο

Στον τόπο μας έχουμε την μαύρη σταφίδα που είναι μια υπέρ τροφή (super food),
Όλοι πρέπει να μάθουμε να την καταναλώνουμε και κυρίως τα παιδιά. Σε γλυκά, κέικ, ψωμιά, σκέτη, σε μπάρες…
stafidopsomo 3
stafidopsomo 4
Υλικά:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 χαρτάκια μαγιά,
1 κ.γ. κοφτό αλάτι,
μισή κούπα ζάχαρη,
μία κούπα σταφίδες,
βιτάμ 4 κ.σ. λιωμένο (όχι ζεστό),
νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακιά.
stafidopsomo 1
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά και την ζάχαρη.

Ρίχνουμε το βούτυρο τις σταφίδες που τις έχουμε βάλει πριν μισή ώρα στο νερό, τις στραγγίζουμε και τις αλευρώνουμε και ρίχνουμε το νερό χλιαρό (όχι ζεστό).

Ανακατεύουμε καλά. Δεν χρειάζεται και κανένα σπουδαίο ζύμωμα.

Βάζουμε την λεκάνη με το ζυμάρι μας σε μια άκρη σκεπασμένο με πετσέτα. 

Αν είναι χειμώνας θέλει κουβέρτα. 

Μετά από 3 ώρες έχει φουσκώσει, τουλάχιστον το διπλό. 
stafidopsomo 2
Ζυμώνουμε πάλι να φύγει ο αέρας αλευρώνουμε ένα ταψί και φτιάχνουμε δύο φρατζολες ή πιο πολλά μικρά ή στρογγυλά (όχι πολύ μικρά όμως γιατί θα ξεραθούν).

Χαράζουμε και αφήνουμε πάλι σκεπασμένο για μία ώρα.

Μετά ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς. 

Αν πάρει χρώμα βάλτε αλουμινόχαρτο για να συνεχίσει να ψήνεται μέσα χωρίς να καεί από πάνω.
 
Στην μία φωτογραφία είναι το σταφιδόψωμο με μαρμελάδα άγρια βατόμουρα που την έστειλε η φίλη μου Σούλη Παπασπύρου από τις Πρέσπες!!!!