Τηγανόψωμα

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΣΚΕΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΜΕΛΙ Ή ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ.
 
Η μητέρα μας κάθε πρωί, μα κάθε πρωί πριν φύγουμε για το σχολείο μας έφτιαχνε για πρωινό τηγανοψωμα απλά με μπόλικο πετιμέζι πάνω, ή με χοντρή ζάχαρη, τα τρώγαμε ζεστά ζεστά…

Η ίδια μου είχε πει ότι ο ήλιος ποτέ δεν την βρήκε στο κρεβάτι, είχε σηκωθεί από τις 5 !!!!!

Αυτά τα απλά τηγανόψωμα τρώγαμε παλιά και μας άρεσαν πάρα πολύ.
 
Σήμερα μου ξύπνησαν μνήμες, εικόνες… εμένα πασαλειμένη με το πετιμέζι και την μητέρα μου να γελάει ή να θυμώνει αναλόγως (αν λέρωνα την ποδιά του σχολείου, νομίζω ήταν μία και μοναδική…).
 
Έφτιαξα ακριβώς αυτή την συνταγή όπως την έφτιαχναν στην Τέμενη από πολύ παλιά.
tiganopsoma 4
tiganopsoma 4
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 χαρτάκια μαγιά (παλιά έβαζαν προζύμι),
1 κ.γ. κοφτό αλάτι,
1 κ.σ.ζάχαρη,
νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά ίσα να ξεκολλήσει από το τοίχωμα της λεκάνης.
tiganopsoma 2
1. Σε λεκανίτσα ρίχνω μισό ποτήρι νερό ελαφρά χλιαρό, τις μαγιές, το αλάτι, την ζάχαρη και 2 κ.σ.αλεύρι.

2. Ανακατεύω αφήνω κάπου ζεστά σκεπασμένο για μισή ώρα.

3. Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε λακκούβα στη μέση και ριχνουμε το υλικό της μαγιάς που έχει φουσκώσει αρκετά.

4. Ανακατεύω ώσπου να γίνει μια μαλακιά ζύμη, την κάνω μπαλίτσα την βάζω σκεπασμένη κάπου ζεστά 1 ώρα.

5. Μετά την βάζω στο τραπέζι και λαδώνω τα χέρια μου.
tiganopsoma 3

6. Ζυμώνω λίγο ώστε να ξεφουσκώσει.

7. Κόβω κομματάκια και με τα λαδωμένα χέρια μου ανοίγω στον αέρα γύρω γύρω και κάνω στρογγυλά ζυμαράκια.

8. Έχω βάλει το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνω το ζυμαράκι μέσα αφήνω λίγο ώσπου να πάρει χρώμα, γυρίζω από την άλλη.

9. Μετα τα βάζω σε χαρτί κουζίνας.

10. Σερβίρω με μπόλικο πετιμέζι ή μέλι και καρύδια ή ζάχαρη.
tiganopsoma 6
11. Επίσης με τον πλάστη κάνω στρογγυλά φυλλαράκια χοντρά (πάλι με λάδι, όχι αλεύρι).
 
12. Ρίχνω φέτα και βάζω ένα άλλο ζυμαράκι πάνω του.
 
13. Το ενώνω γύρω γύρω να κολλήσει και το τηγανίζω όπως πριν.
 
14. Σε χαρτί κουζίνας και μετά στο πιάτο όπου σερβίρουμε ζεστό τρίβω πάνω του τυρί πεκορίνο ή κάποιο που λιώνει.
 
Τρώγεται ζεστό.