tiropita proxeiri 4

Τυρόπιτα πρόχειρη

Εύκολη, χωρίς φύλλο και έτοιμη σε πέντε λεπτά.

Η τυρόπιτα είναι ένα φαγητό που επιδέχεται άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα. Εγώ μερικές φορές βάζω μέσα αλλαντικά ψιλοκομμένα και πιπεριές χρωματιστές και κάποιες άλλες ανακατεύω διάφορα τυριά. Είναι τέλεια!!!

Η τυρόπιτα ήταν είναι και θα είναι το πιο διαδεδομένο πρωινό γιατί περιέχει όλες τις πρώτες ύλες που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική γη. Αλεύρι, γάλα, τυρί και ελαιόλαδο. Ιδανικό σνακ για τα παιδιά αλλά και για τους εργαζόμενους καθώς μπορεί να σε κρατήσει χορτάρτο για πολλές ώρες. Αποτελεί μαζί με το κέικ και τη γαλατόπιτα μία εύκολη λύση για να υπάρχει πάντα ένα σνακ στο σπίτι.

 

Υλικά:
4 κ.σ. βούτυρο ή λάδι,
6 κ.σ. γεμάτες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις,
5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό,
1 χαρτάκι μπαίκιν,
ένα τέταρτο φέτα τριμμένη κατά προτίμηση σκληρή,
μισή κούπα χοντροτριμενο πεκορίνο ελληνικό,
λίγο ανθότυρο,
πιπέρι,
αλάτι ελάχιστο ή καθόλου (έχει το τυρί),
γάλα φρέσκο 600 γραμμάρια,
3 αυγά. 

Επίσης του πάει πολύ και ο δυόσμος, φρέσκος ή αποξηραμένος.

tiropita proxeiri 3
tiropita proxeiri 1

Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνω 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει, ρίχνω το αλεύρι κατά προτίμηση κοσκινισμένο με το σιμιγδάλι και το μπαίκιν που τα έχω πρώτα ανακατέψει μεταξύ τους. 

Ανακατεύω με το σύρμα, ρίχνω το γάλα σιγά σιγά και κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα τα τυριά, το πιπέρι και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύω. 

Ρίχνω το υλικό μου σε ταψάκι 26 νούμερο, απλώνω καλά με μία μαρίζ και ψήνω στους 200 βαθμούς στο πάνω-κάτω για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα από πάνω βάλτε αλουμινόχαρτο για να μη σας καεί. 

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα της πίτας σας και θα σας πρότεινα να επενδύσετε σε ειδικά ταψιά για πίτες τα οποία είναι μεγάλα και πολύ χαμηλά ούτως ώστε να ψήνεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα η πίτα μας.

tiropita proxeiri 2