Τραχανάς

Φτιάξτε τραχανά βήμα βήμα. Εύκολος και γλυκός!

Υλικά:
3 κιλά αλεύρι σταρένιο (Εγώ έβαλα χύμα Μύλοι Κεπενού ),
μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό,
ενάμιση λίτρο γάλα οπωσδήποτε φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο ή ό,τι θέλετε αλλά πλήρες (εγώ έβαλα πρόβειο).
traxanas 9
traxanas 11

Τα παλιά τα χρόνια ο τραχανάς δεν έλειπε από κανένα σπίτι και κανένα τραπέζι. 

Ήταν το πρωινό μας, πριν πάμε στα χωράφια για δουλειά και το βραδινό μας. 

Έπαιζε κύριο ρόλο στην διατροφή μας.

Εδώ βλέπετε τον παλαιό τρόπο τριψίματος του τραχανά. 

Σε αυτόν παίρνουμε λίγη λίγη τη ζύμη που έχουμε φτιάξει και την περνάμε από το ειδικό κόσκινο.

traxanas 1
Βράζουμε το γάλα με το αλάτι και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό προς ελαφρά χλιαρό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (έτσι πρέπει).
traxanas 2

Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ ταψί αφού κρατήσουμε στην άκρη λίγο (ένα ποτηρι του νερού) (Φωτογραφίες), ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε ελαφρά. Θέλουμε απλά το αλεύρι να πιεί το γάλα.

traxanas 3
Θα γίνει μια σκληρή ζύμη. Αν είναι μαλακή ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι.
traxanas 4
Κόβουμε μικρά κομματάκια αφήνουμε μια ώρα και τρίβουμε στο μούλτι. Τα παλιά τα χρόνια τον έκοβαν με το χέρι. Με το μούλτι τρίβεται πανεύκολα και γίνεται όσο ψιλός εσείς θέλετε.
traxanas 5

Μετά στρώνετε ένα σεντόνι σε μέρος που δεν χρειάζεστε (Ένα τραπέζι πχ., εγώ άπλωσε σε κρεβάτι) απλώνετε τον τραχανά και σκεπάζετε με τούλι. Αφήνουμε 22 ημέρες. Τις πρώτες μέρες ανακατεύουμε τα πάνω κάτω. 

traxanas 6
Όταν ξεραθεί φυλάγεται σε πάνινες σακούλες ή γυάλινο βάζο. Μέσα βάλτε 3-4 φύλλα δάφνης. Μην τον βάζετε σε πλαστικά. Μπαίνει άνετα και στον καταψύκτη.