Τσακιστές λαδοελιές



Οι πιο νόστιμες από τις ελιές είναι οι τσακιστές λαδοελιές.
 
Όταν είμαστε μικρά ή μητέρα μας μας έβαζε να “στουμπάμε ” ελιές στην αυλή. 

Παίρναμε μια καθαρή πέτρα και στο τσιμέντο τις τσακίζαμε… 

Φτιάχναμε δε τεράστιες ποσότητες, γεμίζαμε κάτι μεγάλες πήλινες λαΐνες… 

Η μητέρα μου έφτιαχνε μισές τσακιστές και μισές άσπαστες στο ξύδι αυτές…

Τρώγαμε πάρα πολλές ελιές και τρώγαμε όλο το χρόνο. 

Όποτε πεινάγαμε βγάζαμε ένα πιάτο ελιές και ζυμωτό ψωμί και χορταίναμε, δόξα τω θεώ, εννιά άτομα βλέπεις…
 
Ας φτιάξουμε και σήμερα ακριβώς όπως τις έφτιαχναν παλιά στην Τέμενη Αιγίου.
τσακιστες λαδοελιες 6
τσακιστες λαδοελιες 2
1. Πλένουμε πολύ καλά τις ελιές, τις στραγγίζουμε και τις σπάμε με πέτρα ή στο γουδί, όπως εγώ (φωτογραφίες).
 
2. Ελαφρά ίσα να σπάσουν όχι να λιώσουν.
 
3. Μετά τις βάζουμε σε μπόλικο νερό για 15 έως 20 μέρες.
 
4. Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για 10 ημέρες και μετά 2-3 φορές.
 
5. Όταν ξεπικρίσουν το νερό βγαίνει σχεδόν καθαρό.
 
6. Δοκιμάζουμε και αν γλύκαναν νωρίτερα τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
7. Αφήνουμε 2 ώρες και μετά ρίχνουμε λάδι, ρίγανη, λεμόνι σε κομμάτια μαζί με την φλούδα, ξύδι, μαραθόσπορους, σέλινο κοτσάνια, ή ότι θέλουμε ή τίποτα από αυτά παρά μόνο λάδι.
 
8. Εγώ βάζω λάδι 70% και 30% ξύδι, ρίγανη και φέτες λεμόνι.
 
Είναι νοστιμότατες.
 
Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με αυτές τις ελιές…
 
 
Συμπληρώνω:
 
Μπορείτε να τις βάλετε στην άλμη και να παίρνετε από εκεί να βάζετε στο λάδι.
 
Εννοείται ότι αν τις βάλετε στην άλμη δεν τις αλατίζετε πριν.
τσακιστες λαδοελιες 4
τσακιστες λαδοελιες 5
ΑΛΜΗ:
 
Νερό και χοντρό αλάτι, αναλογία 8%.
 
Βράζουμε νερό, ρίχνουμε το αλάτι, 1 κ.σ. ζάχαρη, αφήνουμε 5 λεπτά στην φωτιά.
 
Μετά πρέπει να κρυώσει τελείως.
 
Την άλλη μέρα, βάζετε μέσα τις ελιές.
 
Πριν τις βάλετε ρίξτε ένα αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να σταθεί πάνω αλλιώς δεν είναι έτοιμη η άλμη.
 
Τότε συμπληρώνουμε λίγο αλάτι.
 
Όταν λέμε 8% αλάτι:
 
1 κιλό νερό =80 γρμ, 5 κιλά νερό=400 γρμ, 10 κιλά νερό=800 γρμ αλάτι.