1. Σε λεκανίτσα ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό χλιαρό (η επιτυχία όλη είναι στην μαγιά, αν το νερό είναι πολύ ζεστό η μαγιά θα καεί και δε θα φουσκώσει), την μαγιά την οποία λιώνουμε στο νερό, το αλάτι και μια χούφτα αλεύρι.
2. Ανακατεύουμε και γίνεται ένας αραιός χυλός.
3. Σκεπάζουμε, αφήνουμε στην άκρη 1 ώρα, θα κάνει φουσκάλες όταν είναι έτοιμο.
4. Σε μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά (εγώ με μίξερ χειρός), την ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα χλιαρό, το μαχλέπι, την μαστίχα, το υλικό της μαγιάς, το βούτυρο λιωμένο. Όλα αυτά σιγά σιγά χτυπώντας συνεχώς.
5. Ρίχνουμε το ένα κιλό αλεύρι και μετά συνεχίζουμε με το χέρι.
6. Μόλις τελειώσουμε και το αλεύρι βουτάμε το χέρι μας στο υπόλοιπο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο ακόμα με το βούτυρο ώσπου να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια μας και από την λεκάνη.
7. Τότε σκεπάζουμε την λεκάνη με πετσέτα και κουβέρτα.
8. Αφήνουμε 3 ώρες τουλάχιστον, εγώ το άφησα όλη νύχτα και τριπλασιάστηκε!!
9. Μετά ζυμώνουμε πολύ ελαφρά ίσα να ξεφουσκώσει η ζύμη μας.
10. Κόβουμε σε κομμάτια ό,τι μέγεθος θέλουμε.
11. Φτιάχνουμε πλεξούδες, στρογγυλά… ό,τι μας αρέσει.
12. Τα βάζουμε σε ταψιά ελαφρώς λαδωμένα ή με αντικολητικό χαρτί καλύτερα. Αραιά γιατί φουσκώνουν πολύ.
13. Σκεπάζουμε τα ταψιά με σεντόνι και κουβέρτα, αφήνουμε άλλες 2 ώρες.
14. Έχουμε τον φούρνο έτοιμο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.
15. Ξεσκεπάζουμε, παίρνουμε ένα ταψί, σκεπάζουμε τα υπόλοιπα.
16. Έχουμε χτυπήσει πολύ καλά ένα αυγό και με πινέλο περνάμε το τσουρέκι και ρίχνουμε πάνω φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι ή καρύδι ή τίποτα.
17. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, εκτός αν φτιάξετε μεγάλα, τότε θέλει 35 λεπτά.
18. Μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να τελειώσουν τα 25 λεπτά.
19. Αν θέλουμε με σοκολάτα πατάμε τις λωρίδες (Φωτογραφία), και ρίχνουμε τριμμένη κουβερτούρα ή μερέντα και κλείνουμε. Ακόμα μπορούμε να το αλείψουμε με κουβερτούρα στο τέλος, σε μπαιν μαρί με 2-3 σταγόνες βούτυρο.