xortopita c18

Χορτόπιτα με διάφορα άγρια χόρτα αναλυτικά βήμα βήμα

Χορτόπιτα με άγρια χόρτα. Αυτή η λεπτομερής περιγραφή είναι αφιερωμένη στις νέες κοπέλες που ενδιαφέρονται να μάθουν από τις μεγαλύτερες.

Ξεκινάμε από το φύλλο.
Δύο ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.,
ένα ποτήρι νερό,
ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι,
ένα σφηνάκι ξύδι,
ένα κ.γ.αλάτι.

 

Κάνουμε λακουβίτσα στο αλεύρι, ξεκινάμε από το λάδι, αλάτι, ξύδι νερό, ανακατεύουμε.
Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από το τοίχωμα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε με πετσέτα αφήνουμε στην άκρη μια ώρα.

 

 
xortopita c1
xortopita c2
xortopita c4
Μετά φτιάχνουμε τη γέμιση.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα:
λαγομαμάκια,
λάπαθα κόκκινα και πράσινα,
καυκαλήθρες (όχι πολλές γιατί περιέχουν καμφορά και πειράζουν) (ένα μικρό ματσάκι),
λίγα σέσκλα,
μάραθο ένα ματσάκι μικρό,
λίγο μυρώνι, άγρια πράσα και σχοινόπρασα (αν δεν έχετε ένα πράσο μεγάλο κομμένο, μαζί με τα φύλλα),
κρεμμυδάκια φρέσκα τέσσερα.
Αυτή την εποχή αυτά υπάρχουν. Αργότερα βγαίνουν παπαρούνες κ.ά.
xortopita c3

Το μάραθο και μυρώνι ψιλοκομμένο.

xortopita c5
Κόβουμε τα χόρτα κομμάτια 2-3 πόντους (φωτογραφία), τα κρεμμύδια και πράσα δύο πόντους.
 
xortopita c9
xortopita c6
xortopita c7
xortopita c10
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε δύο ποτηράκια κρασιού λάδι να ζεσταθεί, όχι να κάψει.
xortopita c11
Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και πράσα να ασπρίσουν ελαφρά, ένα σφηνάκι τραχανά ή ρύζι και μετά τα χόρτα.
Ανακατεύουμε λίγο ίσα να μαραθούν εκτός από το μάραθο και το μυρώνι.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον μάραθο και το μυρώνι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε πιπέρι αρκετό και αλάτι λίγο μισό κ.γ.

Στο σημείο αυτό αν θέλουμε ρίχνουμε τριμμένη φέτα, τότε προσέξτε το αλάτι.
 
Το ταψί είναι 38 νούμερο.
 
Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το φύλλο.
prasopita 1
Αλευρώνουμε το τραπέζι και χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα μπαλάκια, δύο μικρά, δύο μεγάλα.
xortopita c12
Ξεκινάμε με ένα μεγάλο, το ανοίγουμε φύλλο (ας μην είναι στρογγυλό δεν πειράζει, θα το κουμαντάρετε).
xortopita c13
Το στρώνουμε σε λαδωμενο ταψί, προτιμάτε τα ξέβαθα ταψιά.
 
xortopita c14
Το φύλλο πρέπει να προεξέχει του ταψιού 3-4 πόντους.
Το λαδώνουμε ελαφρά, μετά ανοίγουμε φύλλο ένα μικρό μπαλάκι ίσα με το ταψί και το στρώνουμε.
Αυτό δεν το λαδώνουμε.
xortopita c15
Φτιάχνουμε και το τελευταίο μεγάλο μπαλάκι το στρώνουμε να προεξέχει και αυτό.
Τότε αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω, το στρώνουμε.
xortopita c16

Μετά ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο ίσα με το ταψί και στρώνουμε πάνω στο υλικό, το λαδώνουμε. Πιάνουμε το πρώτο και το τελευταίο φύλο και το ενώνουμε σαν να το στρίβουμε αλλά μαλακά. Μετά λαδωνουμε το τελευταίο με αρκετό λάδι (ένα ποτηράκι του κρασιού) και πιτσιλάμε με νερό.

xortopita c17
Χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε μία ώρα στους 180 βαθμούς.  
Προσοχή, ένα τέταρτο πριν την βγάλουμε την κατεβάζουμε να ακουμπήσει στον πάτο της κουζίνας.
Αυτή η πίτα είναι τέλεια 🥂 (ότι ερωτήσεις δεκτές).