Χταπόδι ξυδάτο

xtapodi xidato 5
Χταπόδι ξυδάτο. Kλασική συνταγή.
Ένα χταπόδι 1 κιλό περίπου.
 
Tο βράζουμε με ένα ποτήρι νερό πέντε λεπτά από την ώρα που αρχίζει να βράζει.
Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε.
Το κόβουμε κομματάκια.
Καθαρίζουμε το γουλί (στρογγυλό), αφαιρούμε την μαύρη πέτσα από μέσα, βγάζουμε τα μάτια.
Σε κατσαρόλα καθαρή βάζουμε τα κομματάκια το χταπόδι,
ένα ποτήρι του κρασιού κρασί,
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι,
ένα σφηνάκι ξύδι,
μπαχαρια 5,
πιπέρια στρογγυλά μαύρα ή και ροζ 6,
φύλλα δάφνης 3.
 
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει.
 
Σερβίρουμε με λάδι και ξύδι ή και ρίγανη
xtapodi xidato 4
xtapodi xidato 1
xtapodi xidato 2
xtapodi xidato 3