zimaropita 5

Ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα

Η ζυμαρόπιτα είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση της τραγανής ζύμης με την πλούσια γέμιση από τυριά και αρωματικά βότανα. 

Πρόκειται για ένα χορταστικό και νόστιμο σνακ ή κυρίως πιάτο που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.

Πανεύκολη συνταγή και γρήγορη. Αν έρθουν ξαφνικά φίλοι, φτιάξτε την. Θα ετοιμαστεί σε λίγα μόλις λεπτά και θα εκπλαγείτε!

Υλικά:

  • 2 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 400 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι αρκετό
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
zimaropita 3
ζυμαρόπιτα 6
  • Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέστε το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το νερό.
  • Ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε το σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
zimaropita 1
  • Προσθέστε την τριμμένη φέτα (ή άλλα τυριά ή αλλαντικά αν επιθυμείτε) και ανακατέψτε καλά.
  • Λαδώστε ένα ταψί 30 εκ. ή λίγο μεγαλύτερο και αδειάστε μέσα τον χυλό.
  • Τρίψτε λίγη επιπλέον φέτα πάνω από την επιφάνεια και προσθέστε το βούτυρο σε κομματάκια.
zimaropita 4
  1. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά. Στην μισή ώρα, τοποθετήστε το ταψί στον πάτο του φούρνου για να δημιουργηθεί κρούστα από κάτω.

Η ζυμαρόπιτα είναι νοστιμότατη και μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή κρύα.