Η σελίδα αυτή σκοπό έχει να καταγράψει τις απλές παραδοσιακές συνταγές της Τέμενης Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας.
Επίσης να καταγράψει τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας που τείνουν να ξεχαστούν καθώς και να διασώσει το ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό των κατοίκων της Τέμενης Αιγίου.
Γλυκό κυδώνι με αμύγδαλα, το πιο κλασικό από τα γλυκά του κουταλιού του φθινόπωρου. Στην Τέμενη όλα τα σπίτια είχαν και μία κυδωνιά και αν δεν είχες εσύ είχε ο γείτονας. Αυτό το γλυκό ποτέ δεν έλειπε από τα σπίτια.
Το αρνάκι με αγκινάρες άγριες είναι από τα γιορτινά φαγητά της Τέμενης. Προτιμάμε τις άγριες αγκινάρες με τα αγκάθια που ευδοκιμούν σαν τρελλές στην Τέμενη. Είναι πιο νόστιμες και γι’ αυτό τις καλλιεργούμε. Βέβαια για το καθάρισμα φοράμε γάντια ειδικά γιατί αν σε τρυπίσει αγκινάρα άγρια πονάει πολύ. Όμως αξίζει χίλιες φορές αυτό το πιάτο. Είναι πολύ νόστιμο και γλυκό.
Με αυτή τη συνταγή θυμήθηκα τη μάνα μου και τις συνταγές που σκάρωνε στο λεπτό. Δυο υλικά να της έδινες θα στα έφτιαχνε κάτι νόστιμο μέσα στην απλότητά του. Ήταν χρυσοχέρα και καλή νοικοκυρά. Δεν της ξέφευγε τίποτα και έφερνε βόλτα σπίτι και κτήματα μέχρι τα γεράματά της. Θεός σχωρέστην.
Ξεκινήσαμε το 1990 να καταγράφουμε τις συνταγές της οικογενειάς μας σε ένα βιβλίο.
Αυτό όμως με τα χρόνια γιγαντώθηκε γιατί ήταν πολλές οι γνώσεις και πολλές οι παραδοσιακές συνταγές που έπρεπε να καταγραφούν.
Το 2008 φτιάξαμε τη μικρή μας ομάδα στο facebook temeni agapimeniκαι αυτή με τη σειρά της μεγάλωσε και έφτασε πάνω από 8.000 μέλη και ακόμε μεγαλώνει. Πλέον οι συνταγές δεν χώραγαν και έτσι φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας.
Όλη η γνώση μας για τη μαγειρική, την γεωργία και την καλλιέργεια, για το πώς να εκμεταλλευτείτε και το πιο μικρό σποράκι που σας δίνει η γη, είναι μαζεμένες εδώ.
Περήφανα λοιπόν σας παρουσιάζουμε την Temeni-Agapimeni.gr μία ιστορία που ξεκίνησε σαν σπόρος και τώρα είναι σε πλήρη άνθηση.
Από την Τέμενη Αιγίου και από την Χριστίνα Χριστίδη-Χατζηδάκη οι παραδοσιακές μας συνταγές φτάχνουν σε όλον τον κόσμο με ένα κλικ.
Τα Κάστανα Στη Θράκα είναι γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους και την πλούσια γεύση τους. Tα Ελληνικά κάστανα καλλιεργούνται σε περιοχές με μοναδικό κλίμα και έδαφος, που προσδίδει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στο πανάρχαιο αυτό έδεσμα.
Η Σαλάτα φασόλια νηστίσιμη είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για τη νηστεία. Περιλαμβάνει φασόλια, λαχανικά και αρωματικά βότανα, που προσφέρουν πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να συνοδεύσει άλλα νηστίσιμα πιάτα ή να αποτελέσει μια ισορροπημένη γεύματος μόνη της.
Η Σαλάτα Με Καπνιστό Σολωμό είναι μια νόστιμη επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα. Ο σολωμός προσθέτει πλούσια γεύση και πρωτεΐνη, ενώ τα φρέσκα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με λίγα λόγια, μια απολαυστική σαλάτα που συνδυάζει γεύση και υγεία.
Οι Κεφτέδες Λαχανικών είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για όσους ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή. Φτιάχνονται από διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, καρότο και πατάτες, αναμειγνύονται με λάδι και αλεύρι, και ψήνονται στο φούρνο ή τηγανίζονται.
Η Τονοσαλάτα με ρύζι είναι ένα δροσερό και νόστιμο πιάτο που μπορεί να απολαυστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Συνδυάζει τη φρεσκάδα του τόνου με την υφή του ρυζιού και τη γεύση των υπόλοιπων υλικών.
To Κεμπάπ Για Σουβλάκια είναι ένα πιάτο που έχει επικρατήσει στην ελληνική κουζίνα εδώ και αιώνες. Η διαδικασία της παρασκευής του είναι μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά, με σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα των υλικών.
Η Πατατοσαλάτα είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην ελληνική κουζίνα. Σε αυτή της την εκδοχή περιλαμβάνει πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους, καρότα βρασμένα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται με ελαιολάδο και λεμόνι. Είναι ιδανική για όλες τις μέρες του χρόνου και συνοδεύει τέλεια κρέατα.