Η σελίδα αυτή σκοπό έχει να καταγράψει τις απλές παραδοσιακές συνταγές της Τέμενης Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας.
Επίσης να καταγράψει τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας που τείνουν να ξεχαστούν καθώς και να διασώσει το ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό των κατοίκων της Τέμενης Αιγίου.
Γλυκό κυδώνι με αμύγδαλα, το πιο κλασικό από τα γλυκά του κουταλιού του φθινόπωρου. Στην Τέμενη όλα τα σπίτια είχαν και μία κυδωνιά και αν δεν είχες εσύ είχε ο γείτονας. Αυτό το γλυκό ποτέ δεν έλειπε από τα σπίτια.
Το αρνάκι με αγκινάρες άγριες είναι από τα γιορτινά φαγητά της Τέμενης. Προτιμάμε τις άγριες αγκινάρες με τα αγκάθια που ευδοκιμούν σαν τρελλές στην Τέμενη. Είναι πιο νόστιμες και γι’ αυτό τις καλλιεργούμε. Βέβαια για το καθάρισμα φοράμε γάντια ειδικά γιατί αν σε τρυπίσει αγκινάρα άγρια πονάει πολύ. Όμως αξίζει χίλιες φορές αυτό το πιάτο. Είναι πολύ νόστιμο και γλυκό.
Με αυτή τη συνταγή θυμήθηκα τη μάνα μου και τις συνταγές που σκάρωνε στο λεπτό. Δυο υλικά να της έδινες θα στα έφτιαχνε κάτι νόστιμο μέσα στην απλότητά του. Ήταν χρυσοχέρα και καλή νοικοκυρά. Δεν της ξέφευγε τίποτα και έφερνε βόλτα σπίτι και κτήματα μέχρι τα γεράματά της. Θεός σχωρέστην.
Ξεκινήσαμε το 1990 να καταγράφουμε τις συνταγές της οικογενειάς μας σε ένα βιβλίο.
Αυτό όμως με τα χρόνια γιγαντώθηκε γιατί ήταν πολλές οι γνώσεις και πολλές οι παραδοσιακές συνταγές που έπρεπε να καταγραφούν.
Το 2008 φτιάξαμε τη μικρή μας ομάδα στο facebook temeni agapimeniκαι αυτή με τη σειρά της μεγάλωσε και έφτασε πάνω από 8.000 μέλη και ακόμε μεγαλώνει. Πλέον οι συνταγές δεν χώραγαν και έτσι φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας.
Όλη η γνώση μας για τη μαγειρική, την γεωργία και την καλλιέργεια, για το πώς να εκμεταλλευτείτε και το πιο μικρό σποράκι που σας δίνει η γη, είναι μαζεμένες εδώ.
Περήφανα λοιπόν σας παρουσιάζουμε την Temeni-Agapimeni.gr μία ιστορία που ξεκίνησε σαν σπόρος και τώρα είναι σε πλήρη άνθηση.
Από την Τέμενη Αιγίου και από την Χριστίνα Χριστίδη-Χατζηδάκη οι παραδοσιακές μας συνταγές φτάχνουν σε όλον τον κόσμο με ένα κλικ.
Η ομελέτα Στο Τηγάνι είναι ένα γευστικό πιάτο που μπορείς να απολαύσεις σε κάθε γεύμα. Με αφθονία φρέσκων υλικών και την προσθήκη αγαπημένων σου λαχανικών, τυριού ή ακόμα και κρέατος, η ομελέτα στο τηγάνι θα σε καλοκαρδίσει με την απλότητα και την νοστιμιά της.
Η Καβουροσαλάτα είναι μια δροσερή και γευστική σαλάτα με καβούρια, λαχανικά και αρωματικά. Συνήθως περιλαμβάνει μαγιονέζα και μυρωδικά για να αναδείξει τα γεύση των συστατικών. Είναι ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.
Η Ταραμοσαλάτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται με ταραμά και άλλα υλικά όπως λεμόνι, κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Έχει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται συχνά ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε μεζέδες.
Η Σαλάτα Μαρούλι Μιξ είναι μία εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Με την πλούσια γεύση του μαρουλιού και τη δροσερή υφή του, προσφέρει αναζωογόνηση και αντιοξειδωτική δράση. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, προωθώντας την υγεία του δέρματος και την καλή πέψη.
Η Ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ είναι ένα δημοφιλές πιάτο με ρίζες στη ρωσική κουζίνα. Αποτελείται από μία μίξη λαχανικών, όπως πατάτες, μπιζέλια, αγγούρια και αυγά, αναμεμιγμένα με μαγιονέζα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η Σαλάτα Μαρούλι Λάχανο Καρότο είναι μια δροσερή και πολύ υγιεινή επιλογή. Το μαρούλι προσφέρει φυτικές ίνες και βιταμίνες, το λάχανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και το καρότο παρέχει βιταμίνη A.
Η Σαλάτα του Κηπουρού είναι μια δροσερή και υγιεινή επιλογή για το χειμώνα. Αποτελείται από φρέσκα λαχανικά όπως λάχανο, καρότο, μαρούλι και κρεμμυδάκι, ενώ μπορεί να προσθέσετε και μαγιονέζα για πλούσια γεύση. Απολαύστε την με ένα δροσερό κρασί και απολαύστε την πλούσια γεύση της με το κυρίως πιάτο ή και μόνη της.
Γιαούρτι παραδοσιακό με αγελαδινό γάλα. Έχει μια κρεμώδη υφή και γλυκιά γεύση. Συνήθως σερβίρεται με φρούτα, μέλι ή ξηρούς καρπούς. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και προβιοτικά, που είναι καλά για την υγεία του εντέρου.
H Σαλάτα Εσπεριδοειδών με Τόνο είναι μια δροσερή και αναζωογονητική επιλογή. Συνδυάζει τόνο, πράσινα φύλλα και φέτες από εσπεριδοειδή. Το αποτέλεσμα είναι μια γευστική σαλάτα με έντονα αρώματα και φρουτώδη χαρακτήρα.
Η Πατζαροσαλάτα είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Αποτελείται από βρασμένo πατζάρι, που κόβεται σε κύβους, και ανακατεύεται με ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι. Συνήθως σερβίρεται με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες από τυρί φέτα. Είναι μια δροσερή και νόστιμη επιλογή για όλες τις ημέρες του χρόνου.
Οι Πατατοκεφτέδες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται από την ανάμειξη πατάτας, κρεμμυδιού, μπαχαρικών και αυγού. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα σχηματίζουν μικρές μπαλίτσες και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν χρυσαφί και τραγανές.
Η Σαλάτα Με Φασόλια Μαρμπούνια είναι μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για το χειμώνα. Τα φασόλια μαρμπούνια προσθέτουν πλούσια γεύση και υφή, ενώ η προσθήκη δροσερών λαχανικών και αρωματικών βοτάνων την κάνει ακόμα πιο απολαυστική.