Η σελίδα αυτή σκοπό έχει να καταγράψει τις απλές παραδοσιακές συνταγές της Τέμενης Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας.
Επίσης να καταγράψει τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας που τείνουν να ξεχαστούν καθώς και να διασώσει το ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό των κατοίκων της Τέμενης Αιγίου.
Γλυκό κυδώνι με αμύγδαλα, το πιο κλασικό από τα γλυκά του κουταλιού του φθινόπωρου. Στην Τέμενη όλα τα σπίτια είχαν και μία κυδωνιά και αν δεν είχες εσύ είχε ο γείτονας. Αυτό το γλυκό ποτέ δεν έλειπε από τα σπίτια.
Το αρνάκι με αγκινάρες άγριες είναι από τα γιορτινά φαγητά της Τέμενης. Προτιμάμε τις άγριες αγκινάρες με τα αγκάθια που ευδοκιμούν σαν τρελλές στην Τέμενη. Είναι πιο νόστιμες και γι’ αυτό τις καλλιεργούμε. Βέβαια για το καθάρισμα φοράμε γάντια ειδικά γιατί αν σε τρυπίσει αγκινάρα άγρια πονάει πολύ. Όμως αξίζει χίλιες φορές αυτό το πιάτο. Είναι πολύ νόστιμο και γλυκό.
Με αυτή τη συνταγή θυμήθηκα τη μάνα μου και τις συνταγές που σκάρωνε στο λεπτό. Δυο υλικά να της έδινες θα στα έφτιαχνε κάτι νόστιμο μέσα στην απλότητά του. Ήταν χρυσοχέρα και καλή νοικοκυρά. Δεν της ξέφευγε τίποτα και έφερνε βόλτα σπίτι και κτήματα μέχρι τα γεράματά της. Θεός σχωρέστην.
Ξεκινήσαμε το 1990 να καταγράφουμε τις συνταγές της οικογενειάς μας σε ένα βιβλίο.
Αυτό όμως με τα χρόνια γιγαντώθηκε γιατί ήταν πολλές οι γνώσεις και πολλές οι παραδοσιακές συνταγές που έπρεπε να καταγραφούν.
Το 2008 φτιάξαμε τη μικρή μας ομάδα στο facebook temeni agapimeniκαι αυτή με τη σειρά της μεγάλωσε και έφτασε πάνω από 8.000 μέλη και ακόμε μεγαλώνει. Πλέον οι συνταγές δεν χώραγαν και έτσι φτιάξαμε την ιστοσελίδα μας.
Όλη η γνώση μας για τη μαγειρική, την γεωργία και την καλλιέργεια, για το πώς να εκμεταλλευτείτε και το πιο μικρό σποράκι που σας δίνει η γη, είναι μαζεμένες εδώ.
Περήφανα λοιπόν σας παρουσιάζουμε την Temeni-Agapimeni.gr μία ιστορία που ξεκίνησε σαν σπόρος και τώρα είναι σε πλήρη άνθηση.
Από την Τέμενη Αιγίου και από την Χριστίνα Χριστίδη-Χατζηδάκη οι παραδοσιακές μας συνταγές φτάχνουν σε όλον τον κόσμο με ένα κλικ.
Η Ομελέτα Φούρνου είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορείς να απολαύσεις με την οικογένειά σου. Απλά ανακατεύεις αυγά, λαχανικά και τυρί, το ψήνεις στο φούρνο και έχεις έτοιμη μια θρεπτική γεύματος. Μπορείς να προσθέσεις τα αγαπημένα σου υλικά για να την εξατομικεύσεις.
Οι Πορτοκαλόφλουδες με σοκολάτα είναι ένα νόστιμο γλυκό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει! Η γεύση του γλυκού πορτοκαλιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια σοκολάτα. Αυτή η γλυκιά συνταγή είναι ιδανική για να μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Απολαύστε τις πορτοκαλόφλουδες με σοκολάτα το απόγευμα με τον καφέ σας ή κάντε το τέλειο δώρο σε μία γιορτή.
Τα Κεφτεδάκια Με Κουνουπίδι είναι μια νόστιμη ελληνική συνταγή. Το κουνουπίδι προσθέτει μια μοναδική γεύση και τραβάει τα βλέμματα. Η παρασκευή τους είναι απλή και γρήγορη. Αποτελούν ιδανικό επιδόρπιο ή ορεκτικό για κάθε περίσταση. Απολαύστε τα σε συνδυασμό με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα.
Το Σπετζοφάι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Αποτελείται από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος που ψήνονται με κόκκινη σάλτσα με κρεμμύδια και κόκκινες πιπεριές. Σερβίρεται με ρύζι και παραδοσιακά ελληνικά πικάντικα.
Οι Ταραμοκεφτέδες σερβίρονται συνήθως ως ορεκτικό ή μεζές, και η πλούσια, αλμυρή γεύση τους τους κάνει να κάνουν επιτυχία στους λάτρεις των θαλασσινών. Απολαύστε αυτές τις απολαυστικές λιχουδιές στην επόμενη συγκέντρωση ή επίσκεψή σας στο εστιατόριο. Καλή όρεξη!
Οι Πατάτες Στη Χόβολη Ψητές είναι ένα παραδοσιακό εδέσμα που απολαμβάνεται από πολλούς. Με την τέλεια ψητή επιφάνεια και την αφράτη υφή τους, οι πατάτες στη χόβολη προσφέρουν μια απολαυστική γευστική εμπειρία.
Το Μοσχαράκι Με Σούπα Τριών Ειδών αποτελείται από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, λαχανικά και μυρωδικά, που μαγειρεύονται σε ένα νόστιμο ζωμό. Η συνταγή περιλαμβάνει τριών ειδών δημητριακά, προσδίδοντας έναν πλούσιο γευστικό χαρακτήρα.
Το Κουνουπίδι Ψητό είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που προετοιμάζεται με την ψήσιμο του κουνουπιδιού. Το φαγητό αυτό είναι πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
Αν έχετε πρόσβαση σε τζάκι ή ξυλόσομπα φτιάξτε Μελιτζάνες Στη Χόβολη και ανακαλύψτε την τέλεια βραδινή σαλάτα ή το τέλειο ορεκτικό για όλα σας τα φαγητά.
Το Γιαούρτι Στραγγιστό είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο. Η παραγωγή του απαιτεί μια προσεκτική διαδικασία, καθώς πρέπει να αφαιρεθεί το υγρό από το γάλα, αφήνοντας μόνο τα στερεά συστατικά. Αυτό δίνει στο γιαούρτι μια πυκνή και κρεμώδη υφή, καθώς και μια έντονη γεύση.
Η Σκορδαλιά Με Καρύδια είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή. Περιλαμβάνει ψωμί βρεγμένο με αλάτι, σκόρδο, ελαιόλαδο και καρύδια. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο που μπορεί να συνοδεύσει κρέας, ψάρι ή να απολαυστεί μόνο του.
Το Καλαμαράκια Με Κριθαράκι Στην Κατσαρόλα συνδυάζει την τρυφερή γεύση των καλαμαριών με την υφή και τη γεύση του κριθαριού. Η παρασκευή του είναι απλή και γρήγορη, κάνοντας το ιδανικό για γεύμα καθημερινό.
Οι Μελιτζανοκεφτέδες είναι μια δημοφιλής παραδοσιακή ελληνική συνταγή. Προετοιμάζονται από λιωμένες μελιτζάνες, ψιλοκομμένα λαχανικά, αυγά και αρωματικά μπαχαρικά. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε στο φούρνο ή τα τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφί και τραγανά.
Οι Ρεβυθοκεφτέδες είναι ένα νόστιμο και διασκεδαστικό φαγητό που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι. Απλώς αναμίξε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, διάμορφωσε τις μπάλες και τηγάνισε.
Η Καυτερή σαλάτα είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση και πικάντικη αίσθηση. Συνδυάζει φρέσκα χειμερινά λαχανικά, όπως λάχανο, καρότο και μαρούλι, με πικάντικα στοιχεία, όπως μπούκοβο και κρεμμυδάκι. Αυτή η σαλάτα είναι ιδανική για όσους αγαπούν την πικάντικη κουζίνα και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πικάντικο και διαφορετικό.
Το Ρολό Κοτόπουλο Με Πατάτες είναι ένα νόστιμο πιάτο που συνδυάζει την απαλή γεύση κοτόπουλο με την γλυκιά γεύση της πατάτας φούρνου. Η παρασκευή του είναι εύκολη και γρήγορη, καθιστώντας το ιδανικό για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα.
H Σαλάτα Μαρούλι Λάχανο είναι μια δροσερή και υγιεινή επιλογή για το χειμώνα. Με την προσθήκη αγγουριού και μαγιονέζας, αποκτάει μια γεμάτη γεύση και υφή. Μπορείτε να την απολαύσετε ως πρώτο πιάτο ή σαν συνοδευτικό με κάποιο κυρίως πιάτο.
Τα Κάστανα Στη Θράκα είναι γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους και την πλούσια γεύση τους. Tα Ελληνικά κάστανα καλλιεργούνται σε περιοχές με μοναδικό κλίμα και έδαφος, που προσδίδει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στο πανάρχαιο αυτό έδεσμα.
Η Σαλάτα φασόλια νηστίσιμη είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για τη νηστεία. Περιλαμβάνει φασόλια, λαχανικά και αρωματικά βότανα, που προσφέρουν πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να συνοδεύσει άλλα νηστίσιμα πιάτα ή να αποτελέσει μια ισορροπημένη γεύματος μόνη της.
Η Σαλάτα Με Καπνιστό Σολωμό είναι μια νόστιμη επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα. Ο σολωμός προσθέτει πλούσια γεύση και πρωτεΐνη, ενώ τα φρέσκα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με λίγα λόγια, μια απολαυστική σαλάτα που συνδυάζει γεύση και υγεία.
Οι Κεφτέδες Λαχανικών είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για όσους ακολουθούν μια φυτοφαγική διατροφή. Φτιάχνονται από διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, καρότο και πατάτες, αναμειγνύονται με λάδι και αλεύρι, και ψήνονται στο φούρνο ή τηγανίζονται.
Η Τονοσαλάτα με ρύζι είναι ένα δροσερό και νόστιμο πιάτο που μπορεί να απολαυστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Συνδυάζει τη φρεσκάδα του τόνου με την υφή του ρυζιού και τη γεύση των υπόλοιπων υλικών.
To Κεμπάπ Για Σουβλάκια είναι ένα πιάτο που έχει επικρατήσει στην ελληνική κουζίνα εδώ και αιώνες. Η διαδικασία της παρασκευής του είναι μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά, με σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα των υλικών.
Η Πατατοσαλάτα είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην ελληνική κουζίνα. Σε αυτή της την εκδοχή περιλαμβάνει πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους, καρότα βρασμένα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται με ελαιολάδο και λεμόνι. Είναι ιδανική για όλες τις μέρες του χρόνου και συνοδεύει τέλεια κρέατα.
Η ομελέτα Στο Τηγάνι είναι ένα γευστικό πιάτο που μπορείς να απολαύσεις σε κάθε γεύμα. Με αφθονία φρέσκων υλικών και την προσθήκη αγαπημένων σου λαχανικών, τυριού ή ακόμα και κρέατος, η ομελέτα στο τηγάνι θα σε καλοκαρδίσει με την απλότητα και την νοστιμιά της.
Η Καβουροσαλάτα είναι μια δροσερή και γευστική σαλάτα με καβούρια, λαχανικά και αρωματικά. Συνήθως περιλαμβάνει μαγιονέζα και μυρωδικά για να αναδείξει τα γεύση των συστατικών. Είναι ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.
Η Ταραμοσαλάτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται με ταραμά και άλλα υλικά όπως λεμόνι, κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Έχει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται συχνά ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε μεζέδες.
Η Σαλάτα Μαρούλι Μιξ είναι μία εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Με την πλούσια γεύση του μαρουλιού και τη δροσερή υφή του, προσφέρει αναζωογόνηση και αντιοξειδωτική δράση. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, προωθώντας την υγεία του δέρματος και την καλή πέψη.
Η Ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ είναι ένα δημοφιλές πιάτο με ρίζες στη ρωσική κουζίνα. Αποτελείται από μία μίξη λαχανικών, όπως πατάτες, μπιζέλια, αγγούρια και αυγά, αναμεμιγμένα με μαγιονέζα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η Σαλάτα Μαρούλι Λάχανο Καρότο είναι μια δροσερή και πολύ υγιεινή επιλογή. Το μαρούλι προσφέρει φυτικές ίνες και βιταμίνες, το λάχανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και το καρότο παρέχει βιταμίνη A.